Oma laat Driesje zien hoe het moet

“Driesje,” wauwelde oma, “jaja, Driesje, die kolonialen, die waren het wel. Die wisten wel waarover ze ’t hadden. En tanden! Tanden dat die hadden! Van die grote witte, mastodontachtige dingen. Jaja, was ik blij dat ik collaborateur was in die dagen. Ze zagen het wel aankomen, die pedante slaven. Behalve Emilio, die was anders. Hij wist wat ik voelde – hij voelde me aan. En ik hem. Iets te veel naar de zin van je grootvader – God hebbe zijn ziel. Jaja, je grootvader, dat was pas een klootzak. En tanden! Tanden dat die had! Ik zie hem nog staan grijnzen, in het raamkozijn, turend naar de overkant, alsof hij elk moment wist dat de ijzerwinkel aan de overkant uitgebaat werd door Maria, die geile slet, bah, wat wou ik dat zij een opgezette neger was. Hm, hoe ze daar stond, op de hoek van de straat, huilend bij een dampend kinderlijkje. Ach, Driesje, Edgar Tinel had het niet beter kunnen zingen. Uiteraard niet, want hij was dan ook een componist. Die zingen niet, weet je. Jaja, luister maar naar wat je oude oma zegt. En die geile gevangenisbewaker, die zal ik nooit vergeten – God hebbe zijn ziel. En tanden! Tanden dat die had! Jaja. Dat was me de gevangenisbewaker wel, met zijn gewaagde kinderarbeid. En zijn dikke borsten. Hij zei altijd tegen mij, “Palmyra,” zei hij, “soms wou ik dat ik een vrouw was. Niet zomaar een vrouw maar een vrouw die zelfgezochte verkrachting bij tieners bestrijdt. Of stimuleert… Een van beiden, maakt niet zoveel uit, als ik maar dikke borsten heb.” En godbetert, die had hij. Ik herinner me nog die hele geschiedenis in Gent. En tanden! Tanden dat die had! Jaja, Driesje, oma laat je nu zien hoe het moet. Ze worden zo snel groot, he…”

Gastdocent drs. Lin Eeckhoudt

Advertenties

4 Reacties

 1. Wat een prietpraat!
  Kinderarbeid? Gevangenisbewaker? Collaboratie? De auteur van, excuseert u mijn taalgebruik, “dit bucht” zit hier maar woorden uit te vinden waarvan geen mens ooit gehoord heeft. Ik haat fictie.
  Ik hield van de aanvang van het verhaal, over die mastodonten en zo, ik heb het wel voor de prehistorie, geweldige muziek, maar dan plots moest de auteur zonodig afwijken en alles verzieken met een politiek statement dat duidelijk tegen het regime Bush gericht is. Maar ik laat het hier niet bij mijne heren…ik ga naar Brussel

 2. Geweldig stukje tekst, Brusselmans achterna đŸ˜‰ . Vind het wel leuk gevonden en aangenaam, in tegenstelling tot wat Alfons hierboven denkt… ik ga naar de koelkast.

 3. Ik herhaal…PRIETPRAAT met een grote P…
  bah…al moet ik ijlings toegeven dat ik het zelf niet beter had kunnen schrijven…
  die gastdocent…zeker weer de een of andere oostblokker die uit z’n mijnwerkersplunje gerukt werd…gaat dat zo tegenwoordig mijnheer Van Reybroeck?

 4. yahooo!! i’m populair!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: